En svensk ikon är tillbaka – och alla älskar den

Nu återföds världens kanske bästa vinterjacka. Tensons legendariska Himalaya firar 70 år.

Den blev en av 1970-talets populäraste vinterjackor, Himalaya från svenska Tenson. Från början utvecklad för de mest extrema förhållanden men köptes av alla – från bergsbestigare till seglare, skidåkare och dörrvakter. Nu firar Tenson 70 år och Himalaya relanseras – precis som den såg ut när den kom 1972.

Telefonen ringde på Fredrik Abrahamssons kontor. Han är ny marknadschef på det anrika svenska företaget Tenson, som sedan början av 50-talet specialiserat sig på outdoor- och sportmode av högsta kvalitet. En man i 80-årsåldern undrar artigt om Tenson fortfarande tillverkar den jacka han haft sedan 1978. Jackan är en Tenson Himalaya och sjunger på sista versen.

˝Det är inte så att ni fortfarande har den i svart?˝, frågar mannen.

Tenson grundades 1951 när Varbergsbon och entreprenören Paul Rydholm tillsammans med sin syster och två sömmerskor ville börja tillverka kläder för professionella sport- och fritidsutövare. Den första produkten blev en cykelkeps som döptes till ˝Kent˝. Och även om Tenson de kommande 70 åren når breda framgångar, så är det för den legendariska Himalaya-jackan den åttioåriga mannen väljer att återvända för.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *